keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Voihan vaivat...

Olin kommentoimassa nioben viimeisintä kirjoitusta. Kommentista oli tulossa niin pitkä ja itsekeskeinen, että on parempi laittaa juttu ihan tänne omaan blogiin :-).

Monella vaikuttaa olevan liikuntavaivoja. Toivon jokaiselle oikein pikaista toipumista ja nopeaa paluuta hikiliikunnan pariin!

Olen itse mietiskellyt kehon käyttöä paljonkin. Ennen liikunta kipeytti minut käytännössä aina. Menin kerran ns. vahingossa kansalaisopiston Alexander-tekniikka-kurssille. Olin ihan solmussa kehoni kanssa, istuminen kipeytti, liikkuminen kipeytti, makaaminen kipeytti, joten kokeilin kaikenlaista. En osaa sanoa, mikä Alexander-tekniikassa oli se juttu, että varasin kurssin jälkeen yksityistunteja. Pidin koko hommaa aika hörhönä. Ehkä opettaja sai minussa hyvän tunteen aikaiseksi, ja muiden kokemukset selkäkipujen selättämisestä Alexander-tekniikan avulla kuulostivat liian hyviltä ollakseen totta.

Nyt olen "harrastanut" Alexander-tekniikkaa yli viiden vuoden ajan. Käyn yksityistunneilla ja joskus kursseilla. Olen joka päivä semisupiinissa noin 20 minuutin ajan.  Samalla, ennen tai jälkeen, venyttelen kehoani huolellisesti ja teen lonkkia avaavia harjoituksia.

Alexander-tekniikan avulla olen oppinut käyttämään kehoani siten, että en juurikaan kipeydy. Selkäkivut ovat olleet jo vuosikausia minulle tuntematon käsite. Kehon käyttöni on vielä täysin keskeneräinen, mutta olen oppinut niin paljon, että voin liikkua kivuttomasti ja toistaiseksi ilman suurempia liikuntavammoja.

Rankka työ vaatii rankat huvit, joka on monelle liikunta. Mutta huollammeko kehoamme ja koneistoamme tarpeeksi, vai onko se vain väline endorfiiniryöppyyn ja rahan tuomiseksi pöytään? Onko keho ja sen hyvinvointi itseisarvo?

Ja jos kiinnostuit Alexander-tekniikasta, tietoa ja opettajia löytyy täältä. On opettajia, jotka kiertelevät ympäri Suomea, mm. oma openi käy ainakin Tampereella, Hämeenlinnassa, Mäntsälässä, Hyvinkäällä, Porissa ja Jyväskylässä. 

2 kommenttia:

  1. Kehonhuolto on helppo laiminlyödä, mutta laiminlyömisellä on huonot seuraukset. Tiedosta huolimatta moni, minä myös, valitsen liian usein sohvan kuin venyttelyn.

    En ole koskaan aikaisemmin kuullut Alexander-tekniikasta. Mielenkiintoista!

    VastaaPoista
  2. Päivi :-), kyllä, näinhän se juuri on. Varsinkin väsyneenä istuu mieluummin kiemuralla tietokonetuolissa kuin suorana - nimim. minä juuri nyt. Alexander-tekniikka mahdollistaa oikean asennon etsimisen, mutta etsiminen täytyy tehdä ihan itse.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan!