torstai 23. heinäkuuta 2015

Mikä meni vikaan?

Kiskon kisasta lähtien olen pohtinut, mitä treeneissäni on mennyt niin vikaan, että tuloskunto on huonontunut melkoisen reippaasti. Treenikirjanpitoa olen pitänyt suunnilleen vuoden 2014 alusta alkaen. Kilometrit ovat kirjautuneet nyt noin vuoden ajan, sitä ennen vain aika lajeittain.

Treenitunneissa merkittävää eroa ei näy. Olen tehnyt monipuolisesti eri lajeja, juoksua lukuun ottamatta. Juoksu on jäänyt selvästi paitsioon, mutta se ei selitä pyörävauhdin huonontumista. Viime vuonnakin juoksu tuli mukaan kuvioihin vasta keväällä.

Olen "keksinyt" kolme erillistä syytä, joista ainakin kaksi ovat selvästi todennettuja:

- Koska olen tehnyt paljon treenejä hyötyliikuntana, treenit ovat menneet liikaa mukavuuslenkkeilyksi. Yksin, väsyneenä ja liikuntataustaa omaamattomana treenaaminen hiipuu helposti "vain" tuntien keräämiseksi. Vauhtioksennusvedot ja itsen härnääminen ovat puuttuneet melkein kokonaan.
- Oman triathlonseuran yhteistreenit ovat puuttuneet kokonaan, koska uimahalli on ollut suljettuna koko vuoden ja yhteisspinningit muuttuivat liian kalliiksi ja olivat kaukana kotoa.
- Viimeinen, jota en ole todentanut: Sykerajani ovat ehkä muuttuneet. Ne on testattu viimeksi (ainoan kerran tähän mennessä) syksyllä 2012. Voi olla, että vaikka olisin halunnut, en ole osannut pitää treeneissä oikeita tehoalueita.

Kaikkiin kohtiin on mahdollista vaikuttaa ja tulen vaikuttamaan. Hyötylenkkeily jatkuu, mutta suunnitelmallisuutta on pakosti lisättävä. Pelkällä kunnon (kestävyyden) kohottamisella en saa enää vauhtia lisää. Triathlonseuran yhteistreenit tulevat lähemmäs ja uimahalli on auennut. Sykerajat voi testata yksinkertaisesti varaamalla aika.

Tästä noustaan! Voin tehdä valinnan itse. Jos jatkan viime vuotiseen (kautiseen) malliin, voin osallistua ensi kesänä pikamatkoille. Jos haluan parantaa vauhteja ja aikoja, se on tehtävä tosissaan treenien laatua selvästi nostamalla. Siinä tapauksessa voin osallistua perusmatkalle. Puolimatkalle lähden vasta, kun olen varma, että vauhtini on sellainen, että en ui, pyöräile tai juokse kisoissa yksin.

Jäljellä oleviin kisoihin, Lahti triathloniin ja Uusi Lahti -juoksuun ajattelin lähteä ilman kelloa. En tiedä vielä, jätänkö kellon kokonaan kotiin, vai otanko mukaan datan keräämiseksi ja laitan näyttöön esim. pelkän sykkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!