Markku Partinen sanoi muutama viikko sitten Hesarissa jotenkin tähän suuntaan: Nuku univelat pois, ja katso, kuinka pitkät yöunet nukut luontaisesti. Tämän voi tehdä esim. lomalla. Luontaisesta unimäärästä voi vähentää puoli tuntia tai korkeintaan tunnin yössä, mutta ei yhtään enempää.
Tuosta lausahduksesta koin älynväläyksen: Juuri noinhan se on! Jos nukun kahdeksan tuntia yössä tai vähemmän, olen ihan "laaki ja vainaa". Mikään ei suju, väsyttää ihan tolkuttomasti, on sellainen olo, kuin olisi flunssa tulossa. Mutta jos nukun kahdeksan ja puoli tuntia, tilanne on jo ihan eri. Tiedän, että jos annan itseni nukkua ns. vapaasti, nukun 9,5 h yössä. Optimaalini on siis noin yhdeksän tunnin tienoilla unta vuorokaudessa ja vähin mahdollinen 8,5 tuntia.
Olen kärsinyt erilaisista univaikeuksista pitkään. Parhaaksi ratkaisuksi on muodostunut sotilaallisen tarkka nukkumaanmenoaika. Kukka Laakson kaikille nettiin kirjoittama julistus "Aamu alkaa illalla" on kovaa kamaa. Se on oikeasti näin, kokeilkaa vaikka. Jos rauhoittuu illalla ajoissa ja menee petiin aina samaan aikaan, aamut alkavat ihan yhtäkkiä sujua paremmin. Illan unitunnit ovat tärkeämpiä levolle kuin aamun. Se on myös tosi.
Menen aina nukkumaan klo 22.00. Aina. Mutta en ihan aina. En halua pilata elämääni sillä, että joustovaraa ei ole. Jos vain mahdollista, pyrin klo 22.00 nukkumaanmenoon, mutta jos joku todella hauska tai tärkeä asia on meneillään, voin joustaa. Huomaan joustoni kyllä seuraavana päivänä ja sitä seuraavana ja ehkä vielä sitä seuraavanakin, joten usein en jousta.
On ollut ärsyttävää myöntää itselleen, että en selviä kuuden tai seitsemän tunnin yöunilla, enkä edes kahdeksan. Mukavaa on ollut havaita, että säännöllinen nukkumaanmenoaika vähentää lepoajan tarvetta. Mukavaa on ollut myös huomata, että aamuheräämisen ajalla ei olekaan niin paljon väliä, kuin olen aiemmin luullut. Levänneenä voin herätä joko klo 6.00 tai 7.30, ihan sama. Viikonpäiviini kuuluukin heräämisiä klo 6, 6.30 ja 7.00 ja tarvittaessa 7.30.
Aina ei elämä mene juuri niinkuin paras levänneisyys määräisi, joten joskus täytyy nukkua pitkään ja päikkäreitä :-).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa kommentoimaan!