sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Ruokahaaste

Sain jo aikoja sitten haasteen Vomyalta viikon menusta. Tarkoitus oli kuvata viikon ajan kaikki tekemäni ruoka sekä jakaa reseptejä ja vinkkejä ja tietysti haastaa ihmisiä.

Itse en tee ruokaa juuri ollenkaan. Kokoan jotain eri aineksista, lämmitän, keitän ehkä, mutta en laita ruokaa. Silti syön pääsääntöisesti monipuolisesti ja terveellisesti. Tarvitsen melko paljon proteiinia, ja vatsan herkkyyteni vuoksi olen nyt lähestulkoon imetysdieetillä, eli ruokavalioni on gluteiiniton, lehmänmaidoton ja osittain munatonkin. Aiemmin söin munaa ja maitotuotteita päivittäin paljon.

Nyt esittelemäni ruoat ovat helatorstaiviikolta. Kolmipäiväisen työviikon vuoksi kävi harmillisesti niin, että työpaikkaruokailuista ei ole yhtään kuvaa.

Se, että esittelen vanhoja syömisiäni nyt, on hyvä sikäli, että ruokavalioni on kesän tultua taas repsahtanut. Kiusaan itseäni ruoilla, jotka eivät minulle sovi, kuten keksillä, jätskillä ja harvoin alkoholijuomilla. Kesä on tuonut myös epäsäännöllisen syömisen, mikä on huono juttu minulle. Vatsani on toosi herkkä.

Niinpä on hyvä katsoa näitä alla olevia kuvia, jotka lähes kaikki sopivat minulle hyvin.


Aamiaiseni oli aiemmin kolme paistettua munaa ja vihanneksia. Alla olevissa kuvissa on viherpirtelöä sekä pähkinä-avokado-jauheliha-tomaatti-vitamiini-aamiainen. Pirtelö sisältää ehkä avokadoa, pinaattia tai muuta salaattia, viherjauhetta, steviaa ja proteiinijauhetta.

Lounaani on töissä usein kanan rintapala ja salaattia + vettä tai porsaan grillifilettä samoilla lisukkeilla. Meillä ei ole työpaikkaruokalaa, enkä ole lounaseväsihmisiä, joten päivittäinen lounaani muodostuu S-Marketista saatavista tuotteista. Usein ostan tiskista ruokani. Valmissalaattien sekä muidenkin tiskistä ostettavien ruokien hintojen kanssa on oltava tarkkana, koska helposti ne ovatkin aika arvokkaita saatavaan ravinto- ja nautintohyötyyn nähden. Syön kuitenkin joka päivä lämmintä ja proteiinipitoista ruokaa töissä. Vähintään kerran viikossa käymme työporukalla "ulkona" syömässä, jolloin ravinnon mukana on enemmän hiilareita, paikasta riippuen. Alla on kotilounaita. Ruokajuomana on vesi, lisukkeena vihersalaattia, punajuurisalaattia sekä lämmin kasvis- tai perunalisäke. Ekassa kuvassa proteiinina on nötköttiä ja toisessa kotitekoisia haukipullia. Aiemmin välttelin hiilareita aikalailla hysteerisestikin. Nyt, kun liikun enemmän, nautin hyvällä omallatunnolla pienistä määristä perunoita, kvinoaa ja ehkä riisiäkin. Pastasta ja riisistä en tykkää. Ruokia, joissa on gluteiinitonta jauhoa, syön mielelläni myös pienissä määrin. Hiilarit yritän ajoittaa treenin yhteyteen, joko ennen tai jälkeen tai molempia.


Välipaloina syön töissä proteiinipitoisen välipalan. Ajatukseni on, että joka aterialla söisin noin 20 g proteiinia. Välipala on vaikein. Töissä minulla saattaa olla välipalana riisikakkua, pestoa ja pähkinöitä, tai gluteiintonta näkkileipää kalalisäkkeen kanssa (kaupan tiskistä tai silliä). Laukussa minulla on pähkinöitä ja joskus banaania nälkähätävarana. Banaani tosin kovettaa vatsaani. Kahvia en juo muuta kuin suullisen silloin tällöin. Vihreää teetä ja muuta kofeiinitonta teetä juon, myös pakuriteetä. Väsymyksen hätävarana minulla on töissä kofeiinitonta pikakahvia. Tässä on kotivälipalojani sekä iltapalojani. Smoothieta teen silloin tällöin. Sinne sotken usein proteiinijauhetta, vettä, marjoja, pähkinöitä jne.Päivälliseni on melko samanlainen kuin lounaskin. Syön päivittäin kaksi lämmintä ateriaa, myös viikonloppuisin. Ruoan kanssa en syö leipää, ja ruokajuomani on vesi. Lauantaisin herkutellaan ja sunnuntaisin tehdään jotakin kevyttä, kuten salaattia tai puuroa. Tässä on viikonloppupäivällisiä (tacoja taisin syödä kolme):

Kuvista puuttuu kokonaan se sonta, jota itseeni joskus ahdan. Ilmeisesti kuvausviikko oli menestyksekäs ravinnon suhteen. Viikonloppuisin nautin hyvällä omallatunnolla leivonnaisen päivässä ja joskus iltaisin tummaa suklaata. Nyt hiilarihimo vaivaa, ja tyhjennän kaappia kekseistä ja leivästä iltaisin. Olen miettinyt siihen jo toteutusvaihtoehtoja, esim. kaurapuuroateria illalla ja hedelmien syönnin lisääminen.

Treenien aikana juon joko vettä tai Northforce Extreme -juomaa. Yli tunnin lenkeillä minulla on mukana mehua tai hiilihydraattiilisää. Glukoosipastillit ja hiilihydraattilisät imeytyvät hyvin PK-vauhdeissa, mutta VK-vauhdeissa ja kisajännityksessä ei. Siinä on vielä tekemistä. Suorituksen aikainen tankkaus ei onnistunut puolimaratonilla eikä Uusi Lahti -juoksussa. Viikon päästä tiedetään, miten kävi perusmatkalla...

Ruokahaasteen heitän ystävälleni. Jokainen, joka haasteen haluaa ottaa, ole hyvä vain!

Haaste on seuraavanlainen: 
1. kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoka (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit)

2. jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin niin hyvä juttu :-)

3. 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin “Viikon vinkki”

4. kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi.

5. laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menuEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan!